Kulutusluotto on netin suosituin laina

Kulutusluotto on netin suosituin laina

Vielä vuosia sitten harva suomalainen harkitsi ottavansa lainan netistä. Nykyään lainan ottaminen kuin monen muunkin palvelun käyttäminen tai ostoksen tekeminen on hyvin suosittua suoraan verkosta. Muutoksen syynä on toki yksinkertaisesti teknologian kehittyminen, mutta myös palveluiden monipuolisuus ja luotettavuus. Suurin muutos lainamarkkinoilla koettiin syksyllä 2019, kun Suomessa astui voimaan vakuudettomia lainoja koskeva lakiuudistus. Lainan nimellinen vuosikorko ei saa ylittää 20 prosentin rajaa ja lainan muut kulut tulee olla maksimissaan 150 euroa vuodessa. Lakiuudistuksen myötä myös monet perinteiset kivijalkapankit kokivat uudistuksen olevan hyväksi netissä toimivalle lainaamiselle ja nyt alkuvuodesta on ollut hyvä huomata, että monet pankit ovat parantaneet palveluitaan niin, että kuluttajan on helppo hakea lainaa netistä.

Haetuin laina on kiistatta vakuudeton kulutusluotto. Kulutusluoton etuna, on että hakija saa lainaa 100 eurosta aina jopa 60.000 euroon saakka 1 – 20 vuoden maksuajalla. Lainaa varten hakija ei tarvitse takaajia tai vakuuksia, mutta suuremmissa lainoissa henkilötakaajasta ei ole toki haittaa. Monet pankit myöntävät lainan paremmin, jos lainalla on kaksi yhteisvastuullista hakijaa. Näin ollen pankit tai rahoitusyhtiön luottotappioriski on huomattavasti pienempi ja he voivat myöntää lainaa suuremman summan.

Tyypillisin kulutusluottoa hakeva henkilö on 35 – 50 vuotias suomalainen nainen tai mies. Ei ole mitenkään tavatonta, että myös hyvätuloiset henkilöt hakevat lainaa netistä. Usein kulutusluoton ottamisen taustalla on kodin suurempi remontti, auton osto, veneen hankinta, lomamatka tai jonkin suuremman kertaostoksen tekeminen. Kulutusluottoa haetaan nykyään myös paljon vanhojen lainojen yhdistämistä varten.

Lainojen yhdistämisen kasvamisen syynä on juuri tuo voimaan astunut lakimuutos. Osalla hakijoista on jo ennestään maksamatta muutama kulutusluotto tai jokin muu laina kalliimmalla lainakorolla ja nyt lainauudistuksen myötä vanhat lainat halutaan kilpailuttaa uudelleen alhaisemman lainakoron toivossa. Lainojen yhdistäminen on usein selkeyttänyt hakijan taloudellista tilannetta ja yhdistelylainan myötä päällekkäisistä lainanhoitokuluista on päässyt eroon. Lainan kilpailuttaminen usean lainantarjoajan välillä antaa hakijalle parhaat tulokset löytää lainamarkkinoiden edullisin laina, jonka hakija saa myönteisen lainapäätökset jälkeen käyttää mihin haluaa mm. vanhojen lainojen pois maksamiseen.

Kulutusluotto täysi-ikäiselle

Kulutusluottoa tai mitään muutakaan lainaa ei voida myöntää alle 18 vuotiaalle.

Alle 18 – vuotias voi hakea Valtion takaamaa opintolainaa. Valtiontakausta haetaan Kelasta ja kun takaus on myönnetty voi henkilö pyytää lisätietoja omasta pankistaan.

Hakijan tulee kulutusluottoa varten olla vähintään 18 – vuotias Suomen kansalainen, jolla hyvin hoidetut luottotiedot sekä säännölliset tulot. Säännöllisillä tuloilla tarkoitetaan palkka- tai eläketuloja.

Tuloraja vaihtelee eri lainapalveluilla ja hakija saa tiedon lainan hakemisen yhteydessä, jos hänen tulonsa eivät ole riittävät.

Lainahakemus kannattaa aina täyttää huolellisesti ja ennen hakemuksen täyttämistä ei kannata liikaa murehtia täyttääkö kaikkia lainapalvelun vaatimuksia. Jokainen lainantarjoaja tekee hakijalle omien lainaehtojensa mukaisen riskikartoituksen ja jos hakija ei täytä tarvittavia ehtoja, ei lainatarjousta voida silloin antaa lainantarjoajan toimesta.

Tämä ei kuitenkaan aiheuta hakijalle mitään ongelmia eikä lisäkustannuksia. Lainanhakemuksen täyttäminen ja mahdollisten lainatarjousten vastaanottaminen on hakijalle aina maksutonta ja riskitöntä.

Jaa tämä artikkeli

heidi